DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Tysk recession trolig efter nya dystra siffror

Sjunkande inköpschefsindex i Europas ekonomiska ledare Tyskland och Frankrike. Arkivbild. Bild: Jens Meyer AP/TT

Ekonomi (TT)

Konjunkturen fortsätter att vackla i Europas ledande ekonomiska motor. Risken för en recession ökar i Tyskland efter sjunkande inköpschefsindex.

I Tyskland gick inköpschefsindexet (PMI) för tjänstesektorn ned till 38,8 i juli, från 40,6 i juni. Förväntningarna var att indexet skulle stiga till 41, enligt Bloombergs prognos.

PMI för den tyska tjänstesektorn backade också: 51 i juli, jämfört med 54,2 förra månaden. Här låg förväntningarna på 53,1.

Det här innebär en ökad sannolikhet att ekonomin kommer att befinna sig i recession under andra halvan av året, säger Cyrus de la Rubia, chefsekonom på Hamburgs affärsbank till Bloomberg.

Konjunkturmätare för ekonomin

Indexet, som publiceras månadsvis, är en konjunkturmätare för ekonomin. Ett indextal över 50 indikerar tillväxt medan ett indextal under 50 innebär en nedgång.

I Frankrike hamnade inköpschefsindex för tillverkningsindustrin på 44,5, i motsats till 46 i juni. Prognosen gjorde gällande att siffran skulle förbli oförändrad.

Den franska tjänstesektorns PMI backade från 48 i juni till 47,4 i juli. Det gick också mot förväntningarna på 48,5.

Sjunkande PMI i eurozonen

Även i eurozonen sjönk inköpschefsindex. Tillverkningsindustrin backade till 42,7 från 43,4 – väntat var en ökning till 43,5, enligt Bloomberg. Tjänstesektorn föll från 52 i juni till 51,1 väntat var 51,6.

Den breda nedgången i eurozonens ekonomi kommer att öka kraven på att Europeiska centralbanken upphör med sitt räntehöjande efter denna vecka, noterar Financial Times.

I Storbritannien har också PMI-siffror rapporterats. Tjänstesektorn gick ned till 51,5, från 53,7. Prognosen låg på 53. Tillverkningsindustrin backade samtidigt från 46,5 till 45. Här låg prognosen på 46.

Klockan 15:45 svensk tid släpps därtill inköpschefsindex för juli i USA.