DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Höga livsmedelspriser på väg nedåt globalt

Livsmedelspriserna i världen sjönk i mars för tolfte månaden i rad, bland annat på grund av lägre priser på spannmål. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Ekonomi (TT)

Livsmedelspriserna i världen sjönk i mars för tolfte månaden i rad, rapporterar FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO).

Men priserna är ändå fortsatt höga efter toppnoteringen för ett år sedan.

FAO:s matprisindex sjönk med 2,1 procent jämfört med februari och med 20,5 procent jämfört med mars i fjol. Det är bland annat lägre priser på spannmål och vegetabilisk olja som bidrar till att indexet sjunker.

FAO pekar ut flera orsaker till att livsmedelspriserna har sjunkit sedan toppnoteringen i mars förra året – god tillgång på råvaror, dämpad efterfrågan och Svartahavsavtalet som ser till att bland annat spannmål kan fraktas ut ur Ukraina.

Trots nedgången är priserna på spannmål, oljor och andra råvaror i livsmedelssektorn fortsatt höga, betonar FAO.

"Medan priserna sjönk på global nivå, är de fortfarande mycket höga och fortsätter att stiga på flera inhemska marknader, vilket innebär ytterligare utmaningar för livsmedelssäkerheten. Det gäller särskilt för länder som är nettoimportörer av livsmedel, och där situationen försvåras av att deras valutor försvagas mot dollarn och euron och därmed ökar skuldbördan", säger FAO:s chefsekonom Máximo Torero i ett pressmeddelande.

För enskilda grödor ser utvecklingen lite olika ut.

Exempelvis sjönk de internationella vetepriserna med drygt 7 procent, vilket främst berodde på stor skörd i Australien, högt utbud från Ryssland och att Ukraina kan fortsätta att exportera från hamnar i Svarta havet.

Däremot steg priserna på smör i världen som en konsekvens av stark efterfrågan.

Även sockerpriserna gick upp och ökade till den högsta nivån sedan oktober 2016, vilket avspeglar oron för minskad produktion i Indien, Thailand och Kina.

Maria Davidsson/TT