GRÄNSHANDELN

Enormt lyft för gränshandeln efter coronan

Människor som påskhandlade på Nordby shoppingcenter i Strömstad i fjol. Arkivbild. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Ekonomi (TT)

Sedan Norge öppnade gränsen mot Sverige efter coronapandemin har svenska butiker invaderats av norska prisjägare, rapporterar tidningen Dagligvarunytt.

Gränsen öppnades i februari i fjol efter att ha varit stängd sedan vårvintern 2020 – en stängning som gav stora konsekvenser för gränshandeln i och runt Strömstad.

Nu syns öppningen i siffrorna för Grensemats tre butiker, Nordby Supermarket, Maximat Nordby och Maximat Svinesund. Förra årets nettoomsättning för dem blev totalt 2091,4 miljoner kronor. Motsvarande resultat för 2021 var 608,1 miljoner kronor.

– Det är otroligt roligt att norska kunderna fick chansen att komma tillbaka. Och glöm inte att försäljningen är på bara tio och en halv månad, säger Grensemats driftschef Göran Lundgren till Dagligvarunytt.

Hösten 2022 var den främsta hittills i Grensemats historia, men 2023 har inletts ännu starkare. Februari var den bästa månaden någonsin för de nämnda butikerna, enligt Lundgren.

Inflationen förklarar delvis förra månadens rekordförsäljning. Men enligt Lundgren är den främsta anledningen kundtrycket i alla tre butikerna. 96-97 procent av kunderna kommer från Norge.