DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Regeringen spår långvarig lågkonjunktur

Finansminister Elisabeth Svantesson (M). Bild: Jessica Gow/TT

Ekonomi (TT)

Tre års lågkonjunktur är vad regeringen räknar med i sin nya prognos. ”Det är hushållen som driver på den här nedgången”, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) på en pressträff.

Regeringen spår att lågkonjunkturen håller i sig till 2025. I en ny prognos bedömer man att Sveriges BNP sjunker med 0,7 procent under 2023.

– Det rör sig ganska fort just nu och dessvärre inte alltid till det bättre, säger Elisabeth Svantesson.

– Det är inte så att vi ser dramatiska ökningar av konkurser och varsel nu, men vi ser att det ökar, tillägger hon om effekterna än så länge.

Inflationen är fortsatt hög och den ekonomiska nedgången blir djupare och längre än vad regeringen trodde, enligt Elisabeth Svantesson.

Mer utdragen

Hon beskriver det som en ekonomisk vinter, som blir mer utdragen än vad regeringen trodde.

– Väldigt många hushåll kämpar just nu, säger Elisabeth Svantesson.

Hon påminner om att det kommer höjas en del ersättningar, som garantipensionen, omvårdnadsbidraget, sjukpenningen och studiestöd. Det planeras även ett elprisstöd som ska betalas ut till hushållen i februari.

– Men svensk ekonomi och svenska hushåll kommer att pressas under de här närmaste åren, säger Svantesson.

– Staten kommer inte kunna kompensera för allt detta, tillägger hon.

Brutalt höga priser

Inflationen enligt måttet KPI bedöms stiga till 8,9 procent, högre än tidigare bedömning i höstas. Arbetslösheten bedöms samtidigt öka till 7,8 procent, också det en förändring till det sämre jämfört med förra prognosen.

Den här vintern kommer vi att se brutalt höga elpriser, enligt Elisabeth Svantesson.

Det handlar om kallt och vindfattigt väder, isläggning på älvar och driftstopp i kärnkraften. Ovanpå det kommer stora räntehöjningar, inte minst i USA, men även från ECB och Riksbanken.

– Det som är positivt, om man ska se något som överraskat på uppsidan, var att BNP i kvartal tre var högre i Sverige än tidigare väntat, säger Svantesson.

Extremt pessimistiska

Det gäller även Kina, USA och euroområdet.

– Dessvärre ser vi tecken på en väldigt tydlig avmattning, säger hon.

– Svenska hushåll är extremt pessimistiska, mycket mer än i andra länder.

I den senaste prognosen som gjordes i början av november bedömdes BNP minska med 0,4 procent kommande år. Inflationen bedömdes då bli 8,3 procent.