ELKRISEN

Elpriset rusar – men Ringhals 3 startar igen

Kylslaget väder trycker upp elpriset. Arkivbild. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Det blir en dyr elstart på veckan. På måndagen rusar elpriserna i hela Sverige och det oljeeldade Karlshamnsverket är satt i stabsläge. Samtidigt väntas Ringhals 3 gå upp i full effekt igen natten till måndag efter helgens generatorkontroll.

Elläget i Sverige är ansträngt. Kyla i kombination med att en tredjedel av svensk kärnkraft är avstängd till följd av reparationer gör att Svenska kraftnät sätter Karlshamnsverket i Blekinge i beredskapsläge.

Från tidig måndag morgon ska verket kunna starta på två timmars varsel om det blir nödvändigt för att täcka elbehovet i Sydsverige, enligt ett meddelande till elbörsen Nord Pool.

Ännu en dyr vecka

Mycket pekar också på att det blir ännu en dyr elvecka. I södra halvan av landet, elområde 4 och 3, landar måndagspriset i snitt en krona högre än under söndagen, på 4:55 kronor per kilowattimme, med enskilda toppar under ett antal timmar på cirka sex kronor. Det är högt men inga rekord, runt månadsskiftet augusti/september var elen som mest uppe omkring 5:70 i Sydsverige i snitt över dygnet.

I Norrland, elområde 1 och 2, stiger dygnspriset från 2:62 kronor på söndagen till 3:14 kronor/kWh på måndagen, enligt prissättningen på elbörsen Nord Pool.

Fortsatt kallt väder, dåligt med vind i prognoserna och kärnkraft på reducerad fart, trycker upp prisbilden.

Reaktorer nedstängda

I helgen har tre av sex svenska kärnkraftsreaktorer varit nedstängda eller gått på sparlåga.

Ringhals 3 väntas gå upp i full effekt igen med start klockan 01 under natten mot måndagen efter en kontroll av generatorerna i helgen, enligt ett meddelande på Nord Pool. Det kommer att ta uppskattningsvis tre timmar att få upp effekten igen.

Oskarshamn 3 håller stängt mellan den 9 och 18 december, också det generatorrelaterat. Sedan tidigare står Ringhals 4 stilla för en större reparation. Återstarten har flyttats fram till 23 februari.

Ovanpå börspriset tillkommer elbolagens påslag, elskatt, moms och elnätsavgiften.

Olle Lindström/TT