CYBERATTACKERNA

Ministern om it-attacken: Allvarlig hotbild

Utbetalningar av arbetslöshetsersättning har skjutits fram. Arkivbild. Bild: Izabelle Nordfjell/TT

Brott (TT)

A-kassornas system ligger fortfarande nere efter förra veckans misstänkta it-attack. Regeringen har sammankallat Sveriges a-kassor för att se om de behöver stöd.

Sveriges a-kassor uppger i ett pressmeddelande att analysen kring vad det är som skett går i en positiv riktning. Systemen kommer dock fortsatt vara nedstängda under måndagen.

– Tekniker och säkerhetsexperter har jobbat dygnet runt med det här sedan i fredags, säger Tomas Eriksson, kanslichef på Sveriges a-kassor, på måndagsmorgonen.

– Allt deras fokus ligger på att säkert och på ett ordnat sätt öppna accessen till systemen igen, säger han vidare.

Pehrson: Hotbild mot Sverige

Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) vill inte spekulera i vilka som ligger bakom attacken, men säger till SVT att syftet är större än att ge sig på personer med rätt till a-kassa.

– Det här är ju ett sätt att visa att det finns en hotbild mot Sverige som är allvarlig, säger han.

Regeringen har tillkallat Sveriges a-kassor för att få en uppfattning om läget och se om de behöver stöd.

"Pågår parallellt"

A-kassornas system stängdes tidigt på fredagen förra veckan efter att man upptäckt en cybersäkerhetsrelaterad incident hos en av de totalt 24 anslutna a-kassorna. Vilken a-kassa det rör vill man inte uttala sig om.

TT: Har ni fått en klarare bild kring vad det är som skett?

– Det kan man i ett sådant här ärende inte ha förrän man gjort den fullständiga analysen och den pågår parallellt med att man tittar på hur man kan återstarta accessen till systemen igen, säger Tomas Eriksson.

Flera angrepp

Torsdagens utbetalningar av arbetslöshetsersättning har skjutits fram och ska ske "snarast möjligt". Det kan ske tidigast på fredag – men det hänger i sin tur på hur arbetet med att få i gång systemen går.

– Det är det vi jobbar på nu. Men det förutsätter att vi får i gång accessen till systemen, säger Tomas Eriksson.

Sveriges a-kassor har efter den misstänkta it-attacken lämnat en redovisning till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) samt gjort en anmälan till Integritetsskyddsmyndigheten. Förutom Sveriges a-kassor drabbades förra veckan även Försvarsmakten och Norrköpings kommun av misstänkta angrepp.

Enligt MSB finns det inget som tyder på att fallen hänger ihop, men myndigheten följer händelserna.

Malin Johanson/TT

Fakta

Det finns 24 olika a-kassor i Sverige. Sju av tio svenskar är medlem i en a-kassa.

Alla som har jobbat kan ha rätt till grundersättning, men som medlem i a-kassan kan du få en högre ersättning.

A-kassorna och arbetslöshetsförsäkringen finansieras av medlemsavgifter, arbetsgivaravgifter och företagarnas egenavgifter.

Källa: Sveriges a-kassor