DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Hunt drar åt svångremmen för britterna

Storbritanniens finansminister Jeremy Hunt i samband med att regeringen i dag presenterat en ny budgetplan. Bild: Kin Cheung/AP/TT

Ekonomi (TT-AP)

Brittiska hushåll får stålsätta sig inför en budget där svångremmen dras åt rejält. Totalt 55 miljarder pund ska sparas för att få ordning på landets finanser.

Den brittiska finansministern Jeremy Hunt lade fram budgetpaket i ett tal i parlamentet samtidigt som det konstateras att brittisk ekonomi gått in i en recession.

– I dag levererar vi en plan för att bygga upp vår ekonomi och kostnaderna för den här krisen, sade han bland annat.

Bland åtgärderna märks bland annat en extra skatt på övervinster för energibolagen, från 25 till 30 procent och dessutom en förlängd tidsperiod, från 2025 till 2028. Dessutom införs en tillfällig skatt på 45 procent avseende elgeneratorer vilket bedöms inbringa 14 miljarder pund i intäkter.

Britter får dock beredda sig på "substantiella skattehöjningar" enligt Hunt. Nära hälften av budgetpaketet grundas på olika former av skattehöjningar när bland annat tröskeln för den högsta inkomstskatten höjs.

Samtidigt bekräftas att pristaket på energi höjs till 3 000 pund per år i april och ska gälla under ett års tid.

Budgetpaketet släpps efter en kaosartad period inom brittisk politik där Liz Truss fick avgå som premiärminister efter att dåvarande finansministern Kwasi Kwarteng lagt fram en budget med en rad ofinansierade skattesänkningar.

Inflationen i Storbritannien har samtidigt lyft till rekordnivåer och i början av november gjorde centralbanken Bank of England en höjning av styrräntan med 75 punkter – den största på 33 år.

Tobias Österberg/TT