KRIGET I UKRAINA

Gaspriset stiger efter läckorna: "Psykologiskt"

Avstängda system i tyska Lubmin, där Nord Stream 2 slutar. Arkivbild. Bild: Stefan Sauer AP/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

Gaspriset stiger på tisdagen efter att ha fallit fyra dagar i rad. Prisökningen kommer efter att läckor har upptäckts på gasledningarna Nord Stream 1 och 2 på måndagskvällen.

– En väldigt otäck utveckling, säger Swedbanks råvaruanalytiker Jörgen Kennemar.

På måndagen var gaspriset på den lägsta nivån på tre månader. Men sedan vände det efter att läckor upptäcks i Nord Stream 2 på måndagskvällen. Även i Nord Stream 1 rapporteras tryckfall.

Något som bara ytterligare spär på osäkerheten kring gasleveranserna ännu mer, enligt Jörgen Kennemar.

– Samtidigt så har Europa byggt upp ganska stora gaslager när man så snabbt som det bara går försöker fjärma sig från rysk gas. Det är något som kan hålla tillbaka och begränsa prisuppgången på gas och därmed hålla tillbaka elpriserna i Europa, säger han.

I nuläget sker inte gasleveranser genom Nord Stream 1, när stoppet av gasleveranser genom ledningen förlängdes på obestämd tid i början av månaden. Det sker däremot gasleveranser till viss del genom Nord Stream 2 men inte i samma volymer som tidigare, enligt Jörgen Kennemar.

Den omedelbara prisuppgången kan främst vara en psykologisk effekt, när Europa i nuläget till stor del får in gas från andra håll, som från Norge och USA.

– Sådana här händelser brukar leda till sådana här omedelbara prisrörelser och sedan brukar det lugna ner sig när man väl ser hur allvarligt det är. Men det är en väldigt otäck utveckling, säger Jörgen Kennemar.

På tisdagsförmiddagen gav den danska energimyndigheten Energistyrelsen order till Energinet, som är ansvariga för driften av det danska el- och gassystemet, om att höja beredskapsnivån för el- och gassektorn i landet, skriver Ritzau.