FLYGBRANSCHENS FRAMTID

Nu lyfter flyget igen

Flygtrafiken börjar nu att återhämta sig efter den kraftiga nedgången i samband med pandemins utbrott. Arkivbild. Bild: Shaban Athuman/AP/TT

Ekonomi (TT)

Flygindustrin ser ljuset i tunneln efter covid-pandemin. Redan nästa år kan branschen visa positivt resultat enligt en ny prognos.

Det är branschorganisationen IATA som nu uppgraderar sin ekonomiska syn på flygbranschen. För 2022 gör man en bedömning att förlusten nu minskar till 9,7 miljarder dollar jämfört med prognosen på minus 11,6 miljarder dollar i oktober förra året.

Siffran kan också jämföras med resultatet 2020 när pandemin inledde vilket i slutändan innebar en förlust på svindlande 137,7 miljarder dollar.

"Flygbolagen har varit uthålliga och vi ser allt större passagerarsiffror. Det finns skäl för optimism även om det finns fortsatta utmaningar med bränslekostnader och restriktioner inom vissa nyckelmarknader", säger Willie Walsh, generaldirektör för IATA i ett uttalande på organisationens hemsida.

För första gången sedan pandemin höjer nu IATA sin prognos och bedömer att branschen kan återvända till vinst under 2023 medan man för Nordamerika gör bedömningen att det sker redan under 2022.

"Utmaningen för 2022 är att hålla kostnader under kontroll. De höga bränslepriserna bedöms ligga kvar under en längre period", säger Willie Walsch.

Kriget i Ukraina ses som en fortsatt riskfaktor även om flygtrafiken till Ryssland, Ukraina, Belarus och Moldavien endast stod för 2,3 procent av den globala trafiken förra året.

Det höga inflationsläget liksom förstärkningen av den amerikanska dollarn gentemot andra valutor bedöms som andra eventuella bromsklossar.

För den europeiska marknaden bedöms 2022 innebära en mindre förlust på totalt 3,9 miljarder dollar samtidigt som passagerartrafiken enligt måttet RPK, det vill säga betalda passagerarkilometer, beräknas ligga på 95 procent av den nivå man uppnådde 2019 före pandemins utbrott.

Tobias Österberg/TT