DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Kriget i Ukraina ökar efterfrågan på nätverkskameror

Företaget Axis Communications i Lund. Bild: Johan Nilsson/TT

Kamerabolaget Axis ser en hög efterfrågan bland annat som en effekt av kriget i Ukraina. Men bristen på halvledare är en fortsatt utmaning, rapporterar Sydsvenskan.

Efter några tunga år under pandemin har Lundabolaget Axis, tillverkare av nätverkskameror, åter blivit heta på marknaden.

En ökad säkerhetsmedvetenhet leder till att allt fler butiker, kontor och skolor vill sätta upp kameror för att förbättra tryggheten. Bland kunderna finns även städer som vill införa trafikövervakning och bevakning på offentliga platser, vilket gör industrin mindre konjunkturkänslig.

Nu har även Kriget i Ukraina och en ökad geopolitisk spänning ytterligare riktat strålkastarljuset mot hot och säkerhet vilket ökar intresset hos militära kunder för övervakning bland civila kunder.

Men som många teknikbolag drabbas Axis av komponentbrist från sina leverantörer i Asien, inte minst halvledare. Bolagets vd Ray Mauritsson tror dock att bristen har förbättras i år och ger inte upp hoppet om att nå tillväxtmålet på 15 procent vid utgången av 2022.

– Men det kommer att bli utmanande. Även om tillgången på chip gradvis har förbättrats så kommer det ta tid innan bristen är helt borta. Nu har dessutom Kina seglat upp som ett nytt mörkt moln. Många underleverantörer till halvledarbolagen finns i landet och med de drastiska nedstängningarna på grund av covid är läget väldigt osäkert, säger han.

Sydsvenskan: Kriget ökar efterfrågan på Axis nätverkskameror