KRIGET I UKRAINA

Putin: Sanktionerna har misslyckats

Rysslands president Vladimir Putin. Bild: Mikhail Klimentyev/AP/TT

Ekonomi (TT-AP)

Rysslands president Vladimir Putin säger att västs sanktioner mot Ryssland inte fungerar. Samtidigt medger han att priserna i landet skenar.

Sanktionerna, som riktades mot landet efter att Ryssland inlett den storskaliga invasionen av Ukraina i slutet av februari, hade målet att orsaka marknadspanik, bankkollapser och brist på varor i butiker, enligt Putin.

– - Vi kan med tillförsikt säga att den här Rysslandspolitiken misslyckats, och den ekonomiska blixtkrigsstrategin har visat sig inte vara framgångsrik, säger Putin i ett tv-sänt tal på måndagen.

Putin medgav att priserna skenar i hemlandet, och att konsumentpriserna är 17,5 procent högre hittills i april jämfört med samma månad förra året.

Samtidigt hävdar Putin att Ryssland står emot pressen och situationen håller på att stabilisera sig. Putin lyfter fram att rubelns växelnivåer är desamma som i mitten av februari, och att årets första kvartal innebar ett rekordhandelsöverskott på motsvarande 560 miljarder konor

I stället pekar Putin på att länder i Europa brottas med stigande inflation och ökande arbetslöshet, och att sanktionerna lett till "en försämring av européernas levnadsstandard och devalvering av deras besparingar".

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig formulering i ingressen.