Ryssland: Vi har betalat låneräntorna

Rysslands finansdepartement uppger att man har betalat räntor efter en tids spekulation om att det skulle sluta med inställda betalningar till följd av sanktioner. Arkivbild Bild: AP/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

Rysslands finansdepartement uppger att två försenade räntebetalningar på sammanlagt 117 miljoner dollar har gjorts till en korrespondentbank för utlandstransaktioner.

Departementet säger sig nu vänta på bekräftelse från amerikanska Citibank i London att utbetalningen kommit fram.

De två ryska räntebetalningarna skulle enligt avtal ha gjorts redan i onsdags. Inför detta har det spekulerats i om den ryska staten skulle tvingas ställa in betalningarna till följd av frusna tillgångar och andra sanktionseffekter.

Skulle betalningarna inte vara gjorda inom 30 dagar från i onsdags skulle Ryssland för första gången sedan 1918 – när bolsjevikerna efter revolutionen vägrade ta ansvar för det största ryska tsardömets skulder – stämplas med inställda betalningar på obligationsmarknaden. Det skulle i sin tur skapa en kedjereaktion av betalningskrav på andra ryska skulder och för lång tid framöver försvåra den ryska statens möjligheter att finansiera verksamhet med lån.

Rysslands finansminister har sedan sanktioner frusit ryska tillgångar i utlandet varnat för att den ryska staten kan välja att betala för sig med rubel som växlas till lokala valutor.

Ratinginstituten Fitch och S&P Global har sagt att amorteringar och räntebetalningar i fel valuta på obligationsmarknaden är att likställa med en inställd betalning.

Senare i mars väntar nya betalningskrav på Ryssland relaterade till obligationslån på ytterligare 615 miljoner dollar.

Rättad version: I en tidigare version angavs fel belopp i början av texten: Det ska vara 117 miljoner dollar, inget annat.