Ny chockhöjning av drivmedelspriserna

Drivmedelspriserna på rekordnivåer. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Ekonomi (TT)

Drivmedelspriserna höjs till nya rekordnivåer. Än så länge märks dock vare sig någon hamstring eller utbudsbrist, enligt en av de ledande drivmedelskedjorna.

Ännu en gång på kort tid sker nu en markant prishöjning. Bilägare som till vill tanka bensin får räkna med ett literpris på 20:95 kronor – en höjning med 55 öre litern. Dieselbilsägare i sin tur får räkna med 24:37 kronor vilket är en höjning med över en krona.

Johan Söderberg, ansvarig för drivmedelsprodukter vid Circle K, kan inte påminna sig om att han sett en sådan kraftig höjning tidigare.

– Vi har en extrem prisuppgång i dag och det som hänt det senaste dygnet är att trots att det inte är några direkta sanktioner mot rysk oljeverksamhet, så har i praktiken den ryska oljan bannlysts på marknaden. Raffinaderier, banker och rederier vänder rysk olja ryggen och det skapar en brist, säger han till TT.

Rusat i höjden

Oljepriset har också det senaste dygnet rusat till den högsta nivån sedan 2008 där Brent-oljan nu handlas för omkring 116 dollar fatet.

Oljekartellen Opec + har heller inte aviserat någon ytterligare produktionshöjning utan meddelade under gårdagen att man håller fast vid tidigare meddelat ökning i april på 400 000 fat om dagen. Ett möte mellan representanterna avslutades inom loppet av 13 minuter utan plats för en sådan diskussion, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

I höstas drabbades Storbritannien av en drivmedelskris i anslutning till bland annat pandemin och brist på lastbilschaufförer som kunde leverera bensinen till mackarna. Runtom i landet köade bilister för att försöka tanka.

Circle K gör nu så som alla andra aktörer, det vill säga försöker att fylla upp sina lager i så stor omfattning som möjligt för att bli mindre störningskänsliga när det gäller förändrad efterfrågan, säger Johan Söderberg.

– Vi har hittills inte sett någon förändring när det gäller köpbeteende, vare sig något hamstringsbeteende bland konsumenter som skulle vara resultat av oro eller en minskad försäljning.

TT: När bedömer ni att prishöjningarna blir så höga att kunder faktiskt tvekar kring att tanka?

– Min gissning är lika god som din och jag vill inte spekulera. Man får gå till sig själv för att svara på den frågan. Vi har förvånats många gånger tidigare när drivmedelspriserna passerat vissa magiska gränser och man tror att folk skulle sluta köra bil men det har vi inte sett.

Tobias Österberg/TT