RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Matvarupriser chockhöjs efter krig och inflationstryck

Bild: Anders Wiklund/TT

Svenska matkonsumenter kan snart få betala notan för stigande inflation och stigande råvarupriser till följd av Ukrainakrisen. "Kan bli upp emot procentuellt tvåsiffrigt högre matpriser om ett halvår", säger Henrik Julin på Orkla Foods Sverige till DN.

Svenska matkonsumenter kan snart få betala notan för stigande inflation och stigande råvarupriser till följd av Ukrainakrisen. "Kan det bli upp emot procentuellt tvåsiffrigt högre matpriser om ett halvår", säger Henrik Julin, vd för producentjätten Orkla Foods Sverige till DN.

Största höjningar väntas ses i produkter som innehåller säd som pasta, kaffe och bär, enligt branschorganisationen Livsmedelsföretagen.

Bortsett från inflation och krigsrelaterad råvarubrist ökar producentkostnader för förpackningar och emballage, frakt och transport och förstörda skördar på grund av klimateffekter som torka och översvämningar.

Henrik Julin berättar att han aldrig i sina 30 år i branschen varit med om så massiva kostnadsökningar på alla områden samtidigt.

Pristrycket har tärt på Orkla Foods vinster så till den grad att det nu är ohållbart att hålla nere priserna mot konsument.

Livsmedelsföretagen har länge varnat för att producenternas kostnadsökningar slår mot kunden. De väntas inte heller vara tillfälliga.

Dagens Nyheter: Kriget kan chockhöja svenska matpriser