DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Styrkebesked från europeiskt näringsliv

Staplar av stolar utanför ett café i Lille i Frankrike. Arkivbild. Bild: Michel Spingler/AP

Ekonomi (TT-Reuters)

Återhämtningen i EU:s två största ekonomier, Tyskland och Frankrike, fortsätter, enligt ny preliminär statistik. Den franska tjänstesektorn överraskar positivt.

Trots att pandemin fortfarande har ett grepp om världen visar ekonomin på motståndskraft på många håll.

Inköpschefsindex (PMI) som är ett mått på aktiviteten i näringslivet visar på att tillväxten fortgår i länder som Tyskland och Frankrike.

I Frankrike var aktiviteten i näringslivet högre än väntat i april. Det sammanvägda indexet för tjänste- och industrisektorn steg till 51,7 i april, enligt preliminära data från IHS Markit. Väntat var ett index på 48,8.

PMI för landets dominerande sektor, tjänstesektorn, har tagit sig över 50-strecket till 50,4. Där låg förväntningen på 46,5. Ett index över 50 anses indikera tillväxt. Det är första gången det noteras en ökning av PMI för tjänstesektorn i landet sedan förra sommaren.

PMI för tillverkningsindustrin som redan är väl över 50-strecket minskade dock en aning, från 59,3 i mars till 59,2 i april.

Även i Tyskland är aktiviteten i industrin fortsatt hög, men minskar också något jämfört med mars, från ett PMI på 66,6 till 66,4 i april. Det var dock bättre än väntat. PMI för tjänstesektorn minskade samtidigt från 51,5 i mars till 50,1 i april, något svagare än väntat.

Det sammanvägda indexet för april landade därmed på 56,0 i april, ned från 57,3 månaden före, men fortfarande en bit ovanför nivån som markerar tillväxt.

Anställningstakten i det tyska näringslivet är rekordhög och orderböckerna växer samtidigt som det finns problem i leverantörskedjorna som påverkar produktionen.