KLIMATOMSTÄLLNINGEN

LRF: "En viktig signal till lantbrukarna"

LRF:s förbundsordförande Palle Borgström. Bild: Henrik Montgomery/TT

Politik (TT)

Lantbrukarnas riksförbund (LRF) välkomnar regeringens krispaket för lantbruket – men betonar också vikten av långsiktiga lösningar.

– Ska vi ha ett hållbart jordbruk i framtiden måste vi vara en bransch som inte gång på gång hamnar i kris, säger förbundsordförande Palle Borgström.

De föreslagna åtgärderna på en miljard ingår i vårändringsbudgeten. Stödet består av 700 miljoner kronor i form av nedsatt dieselkostnad med ytterligare två kronor per liter. Där finns också 300 miljoner till stöd för gris- och fjäderfäsektorn samt trädgårdsnäringen.

– Ett välkommet besked och en viktig signal till lantbrukarna, som gör att man kan planera sin likviditet, och som till viss del kompenserar för de höga kostnaderna. Det här ger förutsättningar för svenskt lantbruk att fortsätta ställa om till ökad hållbarhet, säger Palle Borgström.

"Träffsäker åtgärd"

Han tycker att stödmiljardens fördelning är god.

– Det är en träffsäker åtgärd för att kompensera för de höga bränslepriserna som ju till viss del beror på politiska beslut. Vi har också pekat på just trädgårdsnäringen, gris, kyckling och ägg som sektorer som drabbas hårt av de ökade foderkostnaderna.

För dieselkostnaden finns redan en inarbetad modell och bedömningen är att de pengarna kan betalas ut från den 1 juli. Vad gäller de övriga 300 miljonerna är det oklart när och hur de kan betalas ut.

Snarast möjligt

Palle Borgström betonar tidsaspekten.

– Det är viktigt att de här pengarna kommer ut så fort som möjligt. Men det är klart att man får ha viss förståelse för att den politiska processen tar sin tid.

Han lyfter även fram att det krävs långsiktiga förändringar för att öka konkurrenskraften.

– Vi måste kunna vara en bransch som kan stå på egna ben och spara ihop en buffert i goda tider för att ta oss igenom tuffare tider.

Joakim Magnå/TT