DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Företagen tror på snabbare prisökningar

Bild: Mostphotos

Många företag är oroliga för att det egna företagets priser släpar efter enligt en undersökning av företagens pris- och inflationsförväntningar.

Drygt 40 procent av företagen räknar med en snabbare genomsnittlig prisökningstakt i Sverige, vilket är 2,7 procentenheter färre än 2019. Det visar en undersökning från SKOP där 600 företagare och företagsledare i privata företag har tillfrågats. Drygt 17 procent av de tillfrågade tror att de egna priserna ökar snabbar än under de senaste 12 månaderna

Undersökningen visar att det finns en oro för att de egna priserna släpar efter.

– Det är vanligt att det finns företag som befarar att de genomsnittliga priserna skall öka snabbare än de egna priserna. Men i år är det större skillnad än vanligt mellan den andel företag som förväntar sig en snabbare genomsnittlig prisutveckling och de som tror att de egna priser skall kunna öka snabbare jämfört med senaste året säger SKOP:s analytiker docent Örjan Hultåker, i ett pressmeddelande.

Särskilt de mindre företagen är oroade över att de egna priserna ska släpa efter.

– Det är vanligt att de minsta företagen känner en sådan prispress, men årets undersökning visar på att det är fler små företag än vanligt som upplever att de egna priserna skall släpa efter under det kommande året.

Detta kan komma att bromsa återhämtningen efter pandemin.

– Med farhågor för att de egna priserna kommer att släpa efter riskerar företagen att befara försämrad lönsamhet. Det får då effekter på deras möjlighet att satsa när samhället skall starta om efter minskade restriktioner. Många företag är hårt drabbade under coronan och en befarad lönsamhetsförsämring kan minska och försena återhämtningen i Sverige, Örjan Hultåker i pressmeddelandet.

Pressmeddelande: Företagen tror på snabbare prisökningar