DET SVENSKA LANTBRUKET

Sveriges lantbruk dåligt rustat för tung nederbörd

Bild: Johan Nilsson/TT

Översvämningarna i Tyskland och Belgien har uppmärksammat frågan om hur väl rustade resten av Europa är inför liknande väder. Lantbrukarnas riksförbund varnar nu för att det svenska lantbruket är dåligt förberedda för stora mängder nederbörd, skriver DN.

Åkermark med grödor, lager och vingårdar har i Tyskland totalförstörts av översvämningarna, rapporterar den tyska branschorganisationen för lantbrukare. Dessutom kämpar jordbrukare med djurhållning för att få tag i foder och vatten.

Trots att flera dammar byggdes efter den stora torkan 2018 så saknar Sverige fortfarande tillräckligt god vatteninfrastruktur för att klara av stor nederbörd. Ett problem är att många lantbrukare inte har råd att underhålla den. Därför krävs en diskussion om och handlingsplan för vattenhanteringen.

– Det här med för lite eller för mycket vatten har alltid förekommit, och det kommer alltid fortsätta vara så. I Sverige behöver vi bättre planering där vi måste kunna samsas både när det finns för lite vatten och för mycket, säger Markus Hoffman, vattenexpert på LRF, till DN.

DN: ”Stad och land måste samarbeta i vattenfrågan”