BROTTEN MOT FÖRETAGEN

”Svårt att värja sig mot data-kidnappare”

Bild: Jonas Ekströmer/TT

It-attacken mot Coop har aktualiserat frågan om hur företag bör hantera hot från kriminella. Principiellt är det fel att göra affärer med de som attackerar, men det kan vara svårt att stå emot, skriver Henrik Bergqvist, säkerhetsexpert Cisco Sverige, på Di debatt.

Gruppen som står bakom ransomware-attacken som slagit ut Coops butiksnät kräver 70 miljoner dollar i utbyte mot att lämna kontrollen över IT-systemen åter. Attacken är inte något ovanligt, och fler företag kommer bli offer för liknande angrepp. Men det finns inget klart och tydligt förhållningssätt till utpressningshoten, skriver debattören.

Han pekar på att få är villiga att prata öppet om sina erfarenheter av ransomware-attacker, vilket försvårar företags möjligheter att hitta ”rätt” tillvägagångssätt i att hantera de kriminella. Det finns argument för att betala, det finns likväl argument för att inte ge efter. Därför krävs mer dialog och transparens.

”Det är nödvändigt att belysa problemet på bred front, dels för att hjälpa andra i samma situation men framför allt för att föra kampen mot brottslingarna effektivt och stoppa angreppen redan vid källan”, skriver Henrik Bergqvist.

SvD: ”Information och samarbete över gränserna är våra bästa vapen mot framtida angrepp.”