DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Superkonjunkturen hotas av flaskhalsar

Bild: Tatan Syuflana

Allt är bäddat för den förutspådda ”superkonjunkturen” men störningar i den globala leveranskedjan och elkris riskerar att sätta käppar i hjulet, skriver SvD.

På flertalet platser runt om i världen ligger fartyg i hamnar och inväntar i- eller avlastning – Los Angeles, Engelska kanalen kinesiska Shenzen är några exempel. Men varubrist och fördubblade fraktpriser innebär flaskhalsar i världsekonomin.

Efter pandemin är det alltså inte efterfrågan som saknas, utan problemet uppstår i produktion och distribution. Den perfekta stormen kompletteras av rusande energipriser. Förhoppningen är att tillväxten fortsätter, även om den försvagas av den starka motvinden. Samtidigt kan osäkerheten smitta av sig på konsumenterna som fortsätter att hålla hårt i pengarna.

– Skulle det kunna putta ner oss till negativ tillväxt till och med? Det är svårt att svara på. Men det finns en allt högre risk för att vi får se ett eller två kvartal med negativ tillväxt under nästa år, säger Allan von Mehrens, Danske Banks chefsanalytiker, till SvD.

SvD: Ekonomer i Europas industri- och exportjätte Tyskland har redan börjat varna för en ”flaskhalsrecession”.