USA:S EKONOMI

Stigande inflationstryck – Powells huvudvärk

Fed-chefen Jerome Powell frågas ut i kongressen senare i dag. Arkivbild. Bild: Amanda Andrade-Rhoades/AP/TT

Ekonomi (TT)

Inflationsutmaningarna för amerikanska konsumenter är stora men centralbanken är beredd att vidta åtgärder.

Det kommer Fed-chefen att lyfta vid dagens utfrågning i kongressen.

Centralbankschefen Jerome Powell frågas under eftermiddagen svensk tid ut i kongressutskottet men en hel del detaljer har redan kommit ut genom ett förskrivet anförande.

"Vi vet att hög inflation innebär belastning, speciellt för dom som har det svårare att hantera de högre kostnaderna för nödvändigheter som mat, transport och boende. Vi har ett starkt åtagande att uppnå våra uppsatta mål om prisstabilitet och maximal sysselsättning", är en av Powells huvudsakliga ståndpunkter enligt flera amerikanska medier.

Powell kommer också enligt anförandet att trycka på att man kommer "använda sina verktyg för att stödja ekonomin och en stark arbetsmarknad", allt för att förhindra att inflationen blir alltför långvarig.

Ytterligare bevis för hur bekymmersam den nuvarande situationen är, kan komma under morgondagen när ny inflationsstatistik presenteras från amerikanskt håll. Förväntningarna bland analytiker är att inflationen fortsätter att stiga, nu till 5,4 procent i december jämfört med 4,9 procent i november.

Amerikanska Federal Reserve har redan vidtagit åtgärder för att stävja inflationstrycket i form av minskade stödköp och det har flaggats för en första räntehöjning så tidigt som i mars i år. Marknaden räknar nu också med att Fed kommer att genomföra minst tre räntehöjningar under 2022.

Tobias Österberg/TT