BOMARKNADEN

SBAB: Bostadsbristen kan vara löst om sex år

Fler villor behövs, enligt SBAB. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Redan om sex år kan bostadsbristen vara borta, enligt statliga bolåneaktören SBAB.

Det byggs massor samtidigt som befolkningsutvecklingen saktar av – det gör att fler kommer hitta en holk att flytta in i.

Den tredje bomarknadsprognosen för året från SBAB talar om glädjeskutt i ekonomin, och en bostadsbrist som kan ha blåst bort redan till 2027. Sveriges ekonomi går så bra att inflationen tar fart, och enligt SBAB kommer Riksbanken tvingas till räntehöjningar tidigare än vad som sagts förut. SBAB tror på en BNP-tillväxt på 4,4 procent i år och 3,4 procent nästa år.

Bostadsbristen tros vara borta redan till 2027, för enligt SBAB har bostadsbyggandet hållits uppe trots pandemin, samtidigt som Statistiska centralbyrån har sänkt sina prognoser för befolkningsutvecklingen.

"Står sig dessa prognoser är vår bedömning att bostadsbristen kan vara borta till 2027", skriver SBAB:s chefsekonom Robert Boije i ett pressmeddelande.

Men bara för att det byggs mycket är inte allt frid och fröjd. Det behöver byggas sådana bostäder som det är efterfrågan på också. Enligt SBAB behövs fler villor, i det som SBAB kallar moderna trädgårdsstäder.

"Det är hög tid att se över prioriteringsordningen i bostadsbyggandet. Att vi behöver bygga fler småhus har varit uppenbart länge" skriver Robert Boije.

Johanna Cederblad/TT