SVENSKA FORSKNINGEN

Så ska svensk forskning bli världsledande

Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, ska ta emot utredningen om forskningsinfrastruktur. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Utbildning (TT)

Svensk forskning ska vara världsledande, vilket kräver att förutsättningarna för dess organisation, styrning och finansiering förbättras.

Detta enligt utbildningsdepartementets beställning om en utredning kring forskningsinfrastruktur, som presenteras under onsdagen.

Forskningsinfrastruktur används i alla forskningsfält och kan bestå av superdatorer, databaser, mätstationer för till exempel växthusgaser i atmosfären eller teleskop.

Som särskild utredare står Tobias Krantz, tidigare högskole- och forskningsminister.

"Målet är att Sverige ska vara ett av världens främsta forsknings- och innovationsländer och då behöver forskningsinfrastrukturen hålla hög kvalitet. Inte minst för att för att kunna genomföra FN:s globala mål för hållbar utveckling, Agenda 2030" sade Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, enligt ett pressmeddelande när uppdraget presenterades.

Utredningen som nu presenteras väntas ge förslag på hur sådana verktyg ska finansieras och hur den nationella forskningen ska samordnas vid universitet och högskolor.