Ottawablockad över – alla lastbilar bärgade

En lastbil bärgas från centrala Ottawa på söndagen. Sammanlagt har närmare 60 av de hundratals lastbilarna som blockerat stadens gator bärgats under de senaste dagarnas insatser. Bild: Cole Burston/AP/TT

Kanada (TT)

Den utdragna blockaden av Ottawas gator är över efter drygt tre veckor. Till lokalbornas lättnad forslades de sista av de hundratals lastbilar som lamslagit de centrala delarna av kanadensiska huvudstaden bort på söndagen.

– Jag är väldigt glad över att få min stad tillbaka, säger Jeff Lindley som bor och arbetar i centrala Ottawa, till nyhetsbyrån AFP.

Totalt har närmare 60 lastbilar bärgats och drygt 190 personer gripits efter att polisen i fredags slog till mot de demonstranter som sedan i slutet januari belägrat delar av den kanadensiska huvudstaden.

Under söndagen rullades de sista fordonen ut ur staden, samtidigt som en omfattande städningsinsats tog vid.

Många demonstranter lämnade protestområdet på eget bevåg, men kanadensisk polis har varnat demonstranter att alla som deltagit i protesterna kommer att eftersökas och ställas inför rätta.

Polischefen Steve Bell understryker att man kommer att gå vidare med brottsutredningar mot så många man kan.

– Om du har medverkat i den här protesten så kommer vi aktivt att söka efter dig, identifiera dig och följa upp med ekonomiska sanktioner och brottsanklagelser, säger han enligt CBC.

– Den här utredningen kommer att pågå i månader. Vi kommer att ställa folk som tagit över våra gator till svars, fortsätter han.

Protesterna, som kallar sig "Frihetskonvojen", inleddes i slutet av januari och handlar om missnöje med landets virusrestriktioner. Flera hundra lastbilar har blockerat de centrala delarna av Ottawa.

Flera personer som beskrivs som proteströrelsens ledare har också gripits. De flesta som har gripits utreds för skadegörelse.

Polisen har också meddelat att man använt undantagslagar till att spärra sammanlagt 76 bankkonton, som tillhör vissa demonstranter, med ett totalt värde av drygt 23 miljoner kronor.