CORONARESTRIKTIONERNA

Norrmän hoppas på lättade restriktioner

Många norrmän hoppas att statsminister Jonas Gahr Støre ska lyfta många restriktioner. Bild: Javad Parsa

Norge (TT-NTB)

Den norska regeringen väntas under tisdagskvällen meddela rejäla lättnader i landets coronarestriktioner.

Biträdande hälsodirektör Espen Rostrup Nakstad antyder dock att alla inte kommer att tas bort på en gång.

Längre öppettider på krogen och inget mer hemmajobb. Det är två besked som många norrmän hoppas på under kvällens presskonferens. Detta efter att regeringen i förra veckan flaggat för "betydande lättnader" i coronarestriktionerna.

I medierna spekuleras det om vilket besked som kommer. Tidningarna Dagbladet och Verdens Gang tror att de allra flesta restriktioner kommer att tas bort, men att enmetersregeln ligger kvar precis som kravet på munskydd där en meters avstånd inte kan hållas.

Det är sedan tidigare känt att myndigheterna överväger om karantänperioden på sex dagar kan kortas.

"Åt rätt håll"

NRK skriver att det kommer lättnader när det gäller hemmajobb. Dagens Næringsliv uppger att coronatesterna vid gränsen ska upphöra, att det inte längre ska vara nödvändigt att jobba hemma och att krogar, som i dag får servera alkohol fram till klockan 23, ska få ha öppet längre.

Men biträdande hälsodirektör Espen Rostrup Nakstad antyder att alla lättnader inte kommer samtidigt.

– Eftersom regeringen redan har sagt att det kommer lättnader är det kanske omfattningen av lättnader som är mest intressant för de flesta. Men även om alla lättnader inte nödvändigtvis kommer samtidigt så går utvecklingen i rätt håll i Norge om vi bara lyckas undvika en alltför stor smittovåg innan trenden vänder, säger han.

Näringslivet hoppas

I näringslivet är förhoppningen dock stor på en full öppning i linje med Danmark. Enligt Ivar Horneland Kristensen vid branschorganisationen Virke ska begränsningar för antal personer inom kulturlivet och på träningsanläggningar, en meters avstånd och stopp för alkoholservering klockan 23 samt hemarbete ska skrotas.

– Alla är exempel på mycket inkräktande åtgärder som bara ska behållas om det är absolut nödvändigt. Så är det inte nu, säger Horneland Kristensen.

På presskonferensen medverkar statsminister Jonas Gahr Støre, finansminister Trygve Slagsvold Vedum samt hälsominister Ingvild Kjerkol.