DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Minskad arbetslöshet bland akademiker

Färre akademiker är arbetslösa. Arkivbild. Bild: Alexander Olivera/TT

Arbete (TT)

Arbetslösheten bland akademiker har minskat med tio procent jämfört med september, vilket gör att nivån nu är lägre än den var före pandemin, i oktober 2019.

Det innebär att den utbetalade ersättningen har minskat med 55 procent på ett år, enligt ett pressmeddelande från Akademikernas a-kassa.

Men trots de positiva siffrorna ökar fortfarande långtidsarbetslösheten bland akademiker och svårast att komma tillbaka till arbetslivet har de som var arbetslösa redan före pandemin.

"Den senaste månaden ser vi en kraftig minskning av arbetslösheten och det är riktigt skönt att se att allt färre av våra medlemmar behöver den ekonomiska trygghet som a-kassan kan ge. Men vi är fortsatt bekymrade över att de som varit arbetslösa länge fastnar i långtidsarbetslöshet", säger Alexandra Oljans Ahlin, kommunikatör på Akademikernas a-kassa i pressmeddelandet.

Antalet arbetslösa i Akademikernas a-kassa har minskat med 22 procent sedan oktober 2020 och antalet arbetslösa med a-kassa är 40 procent lägre än samma tid förra året medan antalet arbetslösa i program är 29 procent högre.