KRIGET I UKRAINA

Migrationsverket nyrekryterar över 500 personer

Flyktingar från Ukraina köar utanför Migrationsverket i Sundbyberg. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Ukrainakriget (TT)

Flyktingströmmarna från Ukraina har lett till ett högt tryck på Migrationsverket, som nu ska rekrytera cirka 550 personer.

– Det kommer att vara tufft i några veckor till innan vi får de nya medarbetarna på plats, säger personalchefen Lena Sköld Hultberg till Publikt.

18 000 personer från Ukraina har hittills sökt skydd i Sverige. Enligt Migrationsverkets beräkningar väntas omkring 76 000 flyktingar fram till juni, men det kan också bli så många som 200 000, skriver den fackliga nyhetssajten.

Nyanställningarna handlar enligt Lena Sköld Hultberg både om fasta och tidsbegränsade tjänster.

– Det vi söker är framför allt handläggare, men även viss specialistkompetens som vi behöver förstärka med kopplat till upphandlingen av boende, säger hon till Publikt.

De anställda som arbetar med flyktingmottagandet har fått en ökad arbetsbörda sedan slutet av februari. Enligt Lena Sköld Hultberg jobbar Migrationsverket hårt för att stötta de anställda och hon betonar vikten av att vila och ta pauser:

– Efter 2015 ökade sjuktalen och det blev tydligt att det fanns personer som slitit för länge och för hårt, där vill vi inte hamna igen.