DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Ledare: Låtsasjobben för unga är en riktig björntjänst

Bild: Marcus Ericsson/TT

Kommunala sommarjobb fungerar sällan som en biljett in på arbetsmarknaden, skriver Susanna Silfverskiöld på SvD:s ledarsida.

Platserna på kommunens sommarjobb lottas ut av rättviseskäl, inga intervjuer görs och inga krav ställs. Lönegraden avgörs av ålder och jobben består i att göra självporträtt, spela musik, fotografera och pyssla. Men dessa ”jobb” misslyckas med att ge unga erfarenhet av arbetsmarknaden, menar Susanna Silfverskiöld.

Politiker gör förmodligen bäst i att inte lägga sig i processen att få in unga på arbetsmarknaden. Istället är det företagen som skapar de riktiga jobben, och det blir mer attraktivt för ungdomarna att kämpa för dem om de får behålla mer av sin lön, menar skribenten.

”Ingen vill starta sin karriär med en falsk bild av arbetsmarknaden, baserad på en skev syn på relationen mellan insats och resultat. Ingen gynnas heller av tron att avlönat pyssel är ett jobb, och att arbete är något som erbjuds utan krav på motprestation”, avslutar Susanna Silfverskiöld.

SvD: ”Men processen att söka, bli nekad för att kanske till slut bli erbjuden arbete är en del av erfarenheten som följer av ett riktigt sommarjobb.”