KÄRNKRAFTENS FRAMTID

Ledare: Energipolitik i opposition mot väljarna

Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Samtidigt som en växande opinion förespråkar kärnkraft väljer regeringen att slå dövörat till, skriver Susanna Silfverskiöld på SvD:s ledarsida.

En ny studie visar att 46 procent av svenskarna vid fortsätta använda kärnkraft, och vid behov utbyggnad. 31 procent är för fortsatt användning, men ingen utbyggnad. Detta är det mest kärnkraftspositiva utfallet sedan 2006. Att Sverige har ett skriande elbehov ifrågasätter ingen, men fortfarande väljer regeringen att välja bort kärnkraften som det bästa alternativet för energiproduktion, skriver Susanna Silfverskiöld.

Parallellt med ökad tro på kärnkraften växer motståndet gentemot vindkraft. Trots detta tillsattes i höstas en utredning med syftet att avskaffa kommunernas rätt att säga nej till etableringen av vindkraft. Och regeringen arbetar aktivt för att avveckla all kärnkraft till år 2040.

”När politiken i en helt avgörande och allt mer betydande samhällsfråga står i fullständig konflikt med medborgarnas vilja, blir det också en brist i demokratisk legitimitet”, skriver Susanna Silfverskiöld.

SvD: ”Redan till år 2045 förutser Energiföretagen att behovet av el mer än fördubblas jämfört med idag.”