STORMAKTEN KINA

IMF-chefen anklagas för Kina-påtryckningar

IMF-chefen Kristalina Georgieva har av utredare pekats ut för påtryckningar för Kinas räkning när hon var chef på Världsbanken. Arkivbild Bild: Salvatore Di Nolfi AP/TT

Ekonomi (TT-Reuters)

Världsbankens ledning pressade sin personal att skönmåla Kina när de skulle göra rankinglistan "Doing Business 2018", enligt en oberoende utredning.

Bland de utpekade cheferna finns Kristalina Georgieva, i dag IMF-chef.

Utredningen har gjorts av advokatfirman Wilmer Hale på uppdrag av Världsbankens etiska kommitté och lyfter frågan om Kinas inflytande över Världsbankens verksamhet.

Georgieva har underrättat IMF:s styrelse om innehållet i rapporten, vars slutsatser och tolkningar hon säger att hon inte alls håller med om.

Produktionen av den senaste upplagan av "Doing Business" har inför det att rapporten publicerades i torsdags stoppats av Världsbanken.

USA:s finansdepartement, en av de tyngsta aktörerna inom både Världsbanken och IMF, skriver i en kommentar att man analyserar vad som beskrivs som "allvarliga avslöjanden".

Enligt Wilmer Hale-utredningen ska det ha förekommit både direkta och indirekta påtryckningar när "Doing Business 2018" producerades av Världsbanken. Det handlar bland annat om krav på att ändra mätmetoder, för att på så sätt lyfta Kinas placering i rankinglistan.

Pådrivande bakom påtryckningarna var enligt utredningen troligen den dåvarande chefen för Världsbanken, sydkoreanen Jim Yong Kim.