CYBERATTACKERNA

Hotellkedjan utsattes för cyberattack – vägrade betala

Bild: Øijord, Thomas Winje

Hotellkedjan Nordic Choice utsattes nyligen för en it-attack som liknar de som drabbade Coop och Ikea. Teknikchefen Kari Anna Fiskvik är övertygad om att den ryska maffian ligger bakom angreppet, skriver SvD Näringsliv.

Det var tidigt i december som cyberkriminella tog sig in i systemen i form av en så kallad supply chain-attack.

Attacken skedde via ett mejl med en fil som en anställd lurades att ladda ner. Därefter hackades en mejlserver hos en av hotellkoncernens partners varpå man kunde skicka mejl som såg ut att vara en del av en existerade konversation.

Efter attacken krävde angriparna att hotellet skulle betala en lösensumma på 44 miljoner kronor för att återställa systemen.

Men hotellet vägrade att betala. Istället fick man förlita sig på att överföra arbetet till analoga verktyg som papper, penna och whiteboardtavlor.

Därefter togs beslutet att att överge byta ut nästan samtliga datorers operativsystem från Windows till Googles Chrome OS.

Hotellkedjan beräknas ha sparat 60 miljoner kronor på att bara byta operativsystem på datorerna. Hur mycket intäkter som har förlorats under nedstängningarna är svårt att avgöra, säger Kari Anna Fiskvik.

Svenska Dagbladet: Så sänkte ”ryska maffian” hotelljätten med it-attack