"Försämringar för de allra flesta bilister"

Det nya reseavdraget som föreslås slår hårdast mot bilister på landsbygden där det inte finns kollektivtrafik, enligt M, före detta Motormännen. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi (TT)

Det nya reseavdraget innebär en överflyttning av pengar från bilister till kollektivtrafiken, och för de allra flesta som måste ta bilen till jobbet blir det sämre, enligt konsumentorganisationen M, tidigare Motormännen.

Tony Gustafsson, utredare på M, konstaterar att det nya förslaget om reseavdrag missgynnar alla som behöver ta bilen till jobbet, och särskilt illa blir det för dem som bor där det inte finns kollektivtrafik.

– Det innebär försämringar för de allra flesta bilister. Det är en överflyttning av resurser från bilister till kollektivtrafiken.

De allra flesta som tar bilen till jobbet gör det för att det inte finns kollektivtrafik, förklarar han.

Nu kommer det nya avdraget att göra det väldigt mycket dyrare för dem, samtidigt som bränslepriserna når toppnivåer.

– Hårdast slår det här på landsbygden.

Nu kommer färre att få avdrag för sitt bilåkande, samtidigt som bilen är en nödvändighet för många, enligt Tony Gustafsson.

M vill att fler ska kunna få reseavdrag för bilresor, och att ersättningsnivåerna ska höjas ytterligare, förklarar han.

På frågan hur M ser på klimatfrågan och koldioxidutsläppen från bilismen säger han:

– Vi ser att det finns kraftfulla incitament för att minska bilåkandet, säger han och pekar på både det höga bränslepriset och på reduktionsplikten, då förnybart bränsle blandas in i det som finns i bensin- och dieselpumparna.

– Det har redan gett tydliga effekter, säger Tony Gustafsson.

Johanna Cederblad/TT