DEN SVENSKA BESÖKSNÄRINGEN

Flera turistorter får revansch efter pandemin

Bild: Gorm, Kallestad

Efter det tuffa pandemiåret får de svenska turistorterna nu äntligen revansch. Besöksnäringen går mot en rekordsommar, skriver Di.

Trenden med hemester har gett flera positiva effekter. Bland annat har svenskarna fått upp ögonen för vad Sverige har att erbjuda, och redan nu har Svenska Turistföreningen (STF) fler bokningar än supersommaren 2019.

Strömstad, som av SCB pekats ut som värst drabbade i landet, har börjat välkomna turister åter. Med ett försäljningstapp på 50 procent under 2020 är det varmt välkommet med en återgång till mer normala siffror. Likaså går det även bättre för turistorterna i Värmland och Dalarna, som framförallt drar nytta av att utlandsturisterna är på väg tillbaka.

– De utländska gästerna har ökat med nästan 25 procent jämfört med i fjol. Samtidigt behåller vi ökningen av svenska turister. Många har upptäckt vår egen natur under coronapandemin, säger IngMarie Junler, som driver företaget Vildmark i Värmland, till Di.

Di: I Dalarna beskriver Malin Ahlsén Gahns, chef för affärsstöd vid Visit Dalarna, 2021 som något av en rekordsommar för många anläggningar.