BOMARKNADEN

Färre tror på stigande bostadspriser

En mindre andel hushåll tror på prisökningar, jämfört med förra månaden. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Förväntningarna på bostadsmarknaden fortsätter svalna av något under sommaren. Det visar SEB:s månatliga boprisindikator, som minskar med 3 enheter i juli, från 65 till 62. Boprisindikatorn visar skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser.

Andelen hushåll som tror på stigande bostadspriser har minskat till 68 procent, jämfört med 70 procent föregående månad. Andelen som tror på sjunkande priser det kommande året har ökat med en enhet, till 6 procent. Något fler än föregående månad, 21 procent, tror på oförändrade priser.

Enligt SEB syns nu början på en tydligare avmattning på bostadsmarknaden med en svalare prisutveckling. Hushållens något kyligare framtidstro kan ses som en bekräftelse på den utvecklingen.

"Den politiska turbulensen verkar inte fått något större genomslag, och det mesta pekar på att vi kommer att se en lugnare prisutveckling de kommande månaderna", säger SEB:s privatekonom Américo Fernández, i ett pressmeddelande.