KRIGET I UKRAINA

Expert om Putins tal: Tecken på lång konflikt

Segerdagsparaden i Moskva. Bild: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Ryssland (TT)

När president Vladimir Putin gick ut på Röda torget i Moskva för sitt segerdagstal var det inför ett annorlunda Ryssland än under tidigare år.

– Det är ett tecken på att vi får förbereda oss på en mycket långvarig konflikt, säger Rysslandskännaren Gudrun Persson.

Inga internationella inbjudningar hade i år gått ut inför segerdagen i Ryssland, då staten med militärparader firar den sovjetiska segern över Nazityskland.

– Det har inte hänt förut, så vitt jag vet. Det talar för den ökade isoleringen, att Ryssland också själv isolerar sig från omvärlden, säger Gudrun Persson, Rysslandsforskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Under sitt tal vände sig president Vladimir Putin direkt till de ryska styrkorna som strider i östra Ukraina.

– Ni slåss för seger i ert land, sade presidenten.

Han återkom till den bild han flera gånger tidigare målat upp om västvärlden och USA, och påstod att Ryssland försökt förhandla fram en ny säkerhetsordning, men förgäves, och att "Ryssland svarade i förebyggande syfte mot ukrainska angripare".

Kan motivera en krigsinsats

Talet var traditionellt och bjöd inte på några direkta indikationer om ett nästa steg i kriget, enligt Johan Norberg, forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

– Det är egentligen samma propaganda som vi har hört ganska länge men invirat i historiska och patriotiska referenser. Något som kan vara intressant är att man målar upp Nato som hotet, vilket i för sig inte är någonting nytt, men det är någonting som senare kan motivera en krigsinsats, säger Johan Norberg.

Gudrun Persson håller med om att talet inte bjöd på några överraskningar.

– Men eftersom kriget pågår är det märkligt att sitta och titta på den här paraden, medan man har andra bilder på näthinnan. Från Butja, till exempel.

Flera bedömare trodde tidigare att Putin under sitt tal skulle hävda en delseger i staden Mariupol eller kanske en upptrappning av offensiven, vilket inte hände.

– Jag kan se att man kan göra den kopplingen när det är en militär högtid. Men den ryska politiska ledningen står inför ett dilemma när en ytterligare mobilisering och att man ökar styrkorna innebär att kriget kommer hem till fler ryssar. Då inte i termer av framgångsrapporter på tv utan i liksäckar med stupade anhöriga, vilket kan leda till politiska problem, säger Johan Norberg.

Kan bli en lång konflikt

Putin talade också om de traditionella, andliga värderingar som Ryssland har, och som enligt presidentens uppfattning är fundamentalt annorlunda än västvärldens värderingar. Det talar enligt Gudrun Persson för att vi måste förbereda oss på en långvarig konflikt.

– Det talar också för den här isoleringen. Det man kan tänka på är att Ryssland också förändrats sedan 24 februari. Man har i praktiken infört censur, drakoniska lagar för varje form av protest mot kriget. Det är en ständigt växande klyfta – och han skyller allt på väst, säger Gudrun Persson.

Sophie Tanha/TT

Beata Wallsten/TT