REGELKRÅNGLET

Bygglov föreslås bli krav för Attefallare

Bygglovsutredning presenteras. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi (TT)

Regelverket kring byggandet av så kallade Attefallshus och liknande hus behöver stramas upp.

Därför föreslår nu en utredning att bygglov återinförs för sådana hus. Lite mer tid och något dyrare, blir konsekvensen.

Utredaren ser flera skäl till lovplikten, bland annat att byggnaden uppförs utifrån bärförmåga, brandskydd och teknisk konstruktion i övrigt, samt för dimensionering av vatten och avlopp. Ett ytterligare skäl är för att tillgodose närboendes europarättsliga rätt till domstolsprövning.

"En lovplikt i stället för en anmälningsplikt innebär i praktiken ingen större skillnad", står det i utredningen som i dag överlämnas till regeringen.

Utredaren Jesper Blomberg säger att byggandet av en Attefallare fortsatt får ske i strid med detaljplanen.

– Möjligtvis kommer det att lite längre tid och kanske blir det högre avgifter, säger han.

En bakgrund till utredningen är bland annat en snårig och inkonsekvent plan- och bygglag. Den ska göras tydligare.

– Det kan vara svårt för den enskilde att bedöma om åtgärden behöver ett lov eller inte, säger bostadsminister Märta Stenevi (MP) när hon tar emot utredningen.

I januariavtalet mellan regeringen och samarbetspartierna C och L föreslogs att det skulle bli lättare för en lantgårdsägare att uppföra ett kafé eller ridhus.

För ett mindre kafé ska det inte behövas bygglov, har utredaren kommit fram till.

"Utredningen har utrett frågan om ridhus men föreslår ingen förändring i möjligheterna att uppföra ett ridhus utan krav på bygglov, men förtydligar reglerna för när så kan ske", skriver utredaren.

Olle Lindström/TT

Sophie Wichmann/TT