REFORMERINGEN AV ARBETSFÖRMEDLINGEN

Almega: Olyckligt besked om kommunal arbetsförmedling

En arbetsförmedling i Sollentuna. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Regeringen och dess samarbetspartier öppnar för att även kommuner ska kunna sköta matchningstjänster. Helt fel, anser Almega.

Regeringen och samarbetspartierna skriver i en debattartikel i Dagens Samhälle om vilka aktörer som ska kunna vara leverantörer till Arbetsförmedlingen. Där stänger de inte dörren för kommunala alternativ.

– Det är olyckligt att regeringen och samarbetspartierna inte väljer att stänga dörren för kommunerna som leverantörer av matchningstjänster. I stället förmedlar de signaler om att kommuner kan ansöka om att bli leverantörer till Arbetsförmedlingen. Det stämmer att lagen om offentlig upphandling (LOU) och lagen om valfrihetssystem (LOV) inte hindrar kommuner från att bli leverantörer. Dock finns kommunalrättsliga regler och principer som riskerar att överträdas om kommunerna blir leverantörer av matchningstjänster. Vi hade förväntat oss att regeringen och samarbetspartierna skulle uppmärksamma denna viktiga begränsning, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega, i ett pressmeddelande.

Almega: Stäng dörren för kommunala arbetsförmedlingar

Januaripartierna: Så ska kommuner samarbeta med AF