DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Inflationsvarning från Spanien

Hög inflation hotar att bita sig fast i Spanien, varnar landets centralbankschef. Arkivbild på Madrid. Bild: Manu Fernandez/AP/TT

Ekonomi (TT-Reuters)

Den ovanligt höga inflationen kan bita sig fast i den spanska ekonomin under kommande månader. Detta trots att de underliggande faktorerna som driver upp inflationen är tillfälliga, enligt Pablo Hernandez de Cos, chef för den spanska centralbanken.

Lyftet för energipriserna ser ut att kunna fortsätta under vintern, då efterfrågan normalt ökar till följd av kallare väder samtidigt som lagren av olja och gas är relativt låga. Och ju längre pristrycket från energisektorn består desto mer utdragen blir perioden med hög inflation, resonerar de Cos.

– Alla dessa faktorer innebär en hög nivå av osäkerhet vad gäller hur utdragen den nuvarande episoden med stigande produktionskostnader blir, säger han i ett anförande i det spanska parlamentet.

Inflationstrycket har redan pressat upp marknadsräntorna i Spanien, där räntan på en tioårig spansk statsobligation har lyft till 0,50 procent från omkring noll i ränta i början av året.

Han flaggar samtidigt för betydande nedjusteringar av Spaniens tillväxtprognos för 2021 när centralbanken uppdaterar sina prognoser i december. Han utesluter inte heller att tillväxtprognosen för 2022 kommer att justeras ned.

Enligt den senaste prognosen från september väntas Spaniens ekonomi växa med 6,3 procent i år – men den presenterades före det att Spaniens statistikbyrå skrev ned tillväxten under andra kvartalet till 1,1 procent från tidigare 2,8 procent.

För 2022 ligger tillväxtprognosen just nu på 5,9 procent.