Så effektiviserades fabriken – med hjälp av japansk filosofi

Bild: Adam Ihse/TT

Motortillverkaren Aurobays fabrik i Skövde har lyckats få sina medarbetare att jobba smartare och effektivisera flödena. Hur? Med hjälp av lean, skriver Magasin t:.

Volvo personvagnars fabrik har tagit inspiration från Toyotas principer och arbetssätt, som utgår från filosofin lean. Förenklat handlar det om att lägga fokus på processer och flödeseffektivitet för att ständigt förbättra verksamheten. På Aurobays fabrik har man valt att sätta människan i centrum och utifrån det optimera alla delar av arbetet.

Bland annat har man försökt ta kontroll över produktionen genom att göra den mer planerbar – så att de anställda bestämmer över maskinerna och inte tvärtom. Detta har lett till intjänad tid som man investerat i att effektivisera linjearbetet. Att arbeta förutsägbart ger balans i arbetet.

– Jag vill att fabriken ska se annorlunda ut i morgon jämfört med igår. Vi kommer aldrig att bli färdiga. Det är bara att fortsätta ta sig an nästa problem, nästa möjlighet. Den resan är viktigast, för den stärker vår konkurrenskraft, säger Patric Nilsson, verksamhetsutvecklaren, till Magasin t:.

t: I våras skickade avdelningen in en ansökan till Svenska Leanpriset. Nu är de en av fyra finalister.