FLYGBRANSCHENS FRAMTID

Prognos: Flygets återhämtning tar fart

Resenärerna börjar återvända till flyget. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Ekonomi (TT)

Flygbranschen är på väg in i en mer stabil återhämtningsfas och redan nästa år kan branschen ta ett stort kliv framåt, enligt Transportstyrelsens nya passagerarprognos för 2021-2027.

I år räknar Transportstyrelsen med ett totalt passagerarantal för flygbranschen om 6,4 miljoner passagerare, upp från 5,4 miljoner passagerare 2020. Under nästa år väntas antalet mer än fördubblas till 13,8 miljoner. Men det är fortfarande en bra bit kvar till 2019 års siffra som var 22,4 miljoner.

"Det finns givetvis fortfarande många osäkerhetsfaktorer, men trots det ser vi en ljusning när det gäller flygbranschens utveckling. Redan nästa år bedömer vi att utrikesresenärerna ger sig upp i luften igen. Man kan nog på goda grunder räkna med att Europatrafiken återhämtar sig snabbare än övrig utrikestrafik", säger Simon Posluk, enhetschef vid avdelning Sjö- och luftfart på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Transportstyrelsen ser möjlighet till total återhämtning inom prognosperioden.

Myndigheten gör även en prognos för flygets koldioxidutsläpp. Minskningen under pandemin är tydlig med en utsläppsnivå i år och förra året på knappt en fjärdedel av 2019 års nivå, enligt beräkningarna.

Över tid har utsläppen per passagerare minskat, men på grund av ett ökat antal resenärer ökade de totala utsläppen mellan 2004 och 2019.

År 2027 beräknas koldioxidutsläppet för inrikesflyget ha minskat med 53 procent jämfört med året före pandemin. För utrikesflyget är prognosen är minskning med 32 procent

Helena Wande/TT