BROTTEN MOT FÖRETAGEN

Han bedrog känd it-entreprenör - nu får han fängelse

Bild: Åserud, Lise

En 41-årig man döms till fyra års fängelse efter att han kapade flera företagares konton.

I korthet har upplägget bakom bedrägerierna gått ut på att först skicka en förfalskad ansökan till Skatteverket om att bli deklarationsombud, för att kunna logga in på skatteverket.se. För detta har en målvakt använts, rapporterar TT.

Bedragarna har då fått tillgång till det kontonummer som föranmälts för återbetalning från Skatteverket, och kunnat registrera medgivande om autogiro mellan offrets konto och ett bulvanföretag. Pengar har sedan utbetalats till andra konton i Sverige och utomlands, och använts till att köpa guld, skriver DN.

En av de drabbade är it-entreprenören Martin Lorentzon, medgrundare av Tradedoubler och Spotify. I mars 2021 genomfördes en överföring på 9,5 miljoner kronor till ett bulvanbolag, något som han dock upptäckte.

Nu dömds en 41-årig man till fyra års fängelse för grova bedrägerier då han lurat målsägandena genom att anmäla falska deklarationsombud till Skatteverket, rapporterar Dagens Juridik. Ytterligare två personer döms för grova penningtvättsbrott. Fyra personer frias också helt från åtalen om grova penningtvättsbrott.

Dagens Juridik: Kapade IT-entreprenörers konton – döms till fängelse