DEN SVENSKA INDUSTRIN

Beskedet: Volvo Cars till Stockholmsbörsen

Volvo närmar sig en börsnotering. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Ekonomi (TT)

Volvo Cars avser att notera sina aktier på Stockholmsbörsen, enligt ett pressmeddelande från bolaget.

Uppgifterna från bolaget är mycket knapphändiga. Något mer än så skriver inte Volvo Cars i pressmeddelandet.

Den klassiska biltillverkaren – som försvann från börsen när Ford köpte företaget 1999 – siktar på en värdering på upp emot 25 miljarder dollar, motsvarande nära 219 miljarder kronor, enligt källor till WSJ, som också var först med att rapportera om att detaljer om noteringen kunde komma redan på måndagen.

En notering av Volvo Cars har det talats om i flera år. Så sent som i februari meddelade den kinesiska huvudägaren att planerna skrotas – för att sedan i maj åter ta upp tråden. Då meddelades att Volvo Cars skulle undersöka möjligheterna för en börsnotering med siktet inställt på Stockholmsbörsen.

Värderingen som WSJ skriver om innebär en betydligt högre värdering än exempelvis europeiska Renault med ett marknadsvärde på drygt 10 miljarder dollar, det trots att Volvo säljer betydligt färre bilar.

Volvo Cars ägs sedan 2010 av det kinesiska bolaget Geely Holding och bolaget har sedan tidigare sagt att man vill fortsätta vara majoritetsägare, även när bolaget sätts på börsen.

I förra veckan kom beskedet att elbilstillverkaren Polestar, med Volvo Cars som storägare, börsnoteras på New York-börsen genom en fusion med det amerikanska så kallade spac-bolaget Gores Guggenheim. I transaktionen värderas Polestar till drygt 170 miljarder kronor.

Genom det beskedet gavs en fingervisning om vad Volvos del av bolaget var värd, vilket har pekats ut som en viktig pusselbit i Volvos egen notering.