Sätt strålkastarljuset på de glömda valen

Dags att fundera över vilka frågor som dominerar valrörelsen nästa år och hur man bäst når väljarna med sina budskap. Bild: Ulf Palm/TT

Kommun- och regionvalen tenderar att hamna i skymundan i valrörelsen. Valåret 2022 kan bli annorlunda, men det kräver nya sätt att kommunicera med väljarna, skriver Emma Wange i en krönika i Dagens Samhälle.

Ett valår kretsar det mesta kring riksdagen inom politiken. Kommun- och regionvalet hamnar i bakvattnet, trots att beslut inom vård, skola och omsorg tas i fullmäktige, inte i parlamentet.

Blir det samma visa nästa år? Nej, kanske inte. Valrörelsen 2022 skiljer sig jämfört med tidigare. Under pandemin har väljarna insett att kommuner spelar en viktig roll för att få samhället att fungera, skriver Emma Wange i en krönika i Dagens Samhälle.

Men vägen fram är inte spikrak.

”I takt med att medias bevakning minskar på många håll i landet erbjuder lokalmedia inte partierna samma möjligheter att nå ut med budskapet”, skriver hon.

Därför brådskar det att hitta nya kommunikationsvägar till väljarna och förstå hur de tar till sig information. Strunta i gamla strategier och börja jobba på ett nytt sätt, uppmanar Emma Wange i sin krönika i Dagens Samhälle.

Dagens Samhälle: Nu eller aldrig – sätt ljuset på kommun- och regionvalen