KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Så ska Sverige slå EU:s återvinningsmål

Mattias Philipsson, vd för Svensk plaståtervinning. Bild: Magnus Andersson/TT

Ekonomi (TT)

Om två år ska Sverige ha världens största och modernaste anläggning för plaståtervinning.

– Vi skapar förutsättningar för att återvinna alla plastförpackningar från svenska hushåll – utan negativ klimatpåverkan, säger Mattias Philipsson, vd för Svensk plaståtervinning.

I dag återvinns 15 procent av de svenska hushållens plastförpackningar. Svensk plaståtervinning har som mål att det 2025 ska vara 55 procent. Det kan jämföras med EU:s mål som är 50 procent till 2025 och 55 procent till 2030.

Mattias Philipsson erkänner villigt att det är en knapp deadline.

– Men man måste ha jäkligt tuffa mål. Det här är bråttom!

Världen största

Anläggningen Site Zero i Motala kommer enligt Svensk plaståtervinning att bli världens största. Den anläggning man har i dag är 15 000 kvadratmeter. 2023 kommer den att vara på 60 000 kvadratmeter.

Där kommer man att kunna hantera 200 000 ton plastförpackningar om året – dubbelt så mycket som i dag.

Tekniskt kommer den att vara betydligt mer avancerad än den nuvarande. Där man i dag kan sortera ut fyra olika sorters plast kommer man i stället att kunna sortera och återvinna tolv olika typer.

Även förpackningar som består av sammansatta material kommer att kunna sorteras och antingen återvinnas kemiskt eller bli nya kompositprodukter.

Åsa Stenmark är materialflödesexpert på Naturvårdsverket. Hon tror att den nya anläggningen kommer att få stor betydelse för återvinningen av plast i Sverige.

– Det är superviktigt och superkul. Det är verkligen en anläggning vid fronten. Det är en av de mest avancerade jag känner till. De använder mycket avancerad teknik och det är en superstor anläggning.

– Det är väldigt roligt att de satsar på att återvinna flöden som man i dag kanske inte ser att det funnits någon marknad för.

Helt klimatneutral

Site Zero kommer dessutom att vara helt klimatneutral. Anläggningen drivs av förnybar energi och den plast och övrigt avfall som inte kan återvinnas skickas till koldioxidinfångning (CCS).

Det finns också planer på att utnyttja byggnadens stora platta tak för att producera egen energi med solceller.

I dag har Sverige inte kapacitet för tvätt och granulering av den återvunna plasten, utan det görs i Tyskland och Nederländerna. I etapp två, som ska vara klar 2025 kommer det att ske på plats i Motala.

– Då har vi slutit hela kretsloppet, säger Mattias Philipsson.

– Jag tror – eller vet – att det här gör att Sverige tar ledningen för återvinning av plast och gör plasten till en del av den cirkulära ekonomin.

Boel Holm/TT

Fakta

Yta: 60 000 kvadratmeter

Kapacitet: 200 000 ton plastförpackningar per år.

Total investering: 1 miljard kronor (2019–2023).

Källa: Svensk platsåtervinning