SVERIGES ENTREPRENÖRER

Museum om Gustaf Dalén prisas

SEKLET-VETENSKAP-00. Gustaf Dalén (1869-1937), var uppfinnare och industriman. Han vidarutvecklade olika typer av acetylengasbelysningen och uppfann 1904 en "klippmekanism" som gjorde det möjligt med blinkande gasljus. Vilket revolutionerade fyrtekniken i hela världen. Från 1909 var han chef för industrikoncernen AGA som grundades 1904. Nobelpriset i fysik fick han 1912. Dalén blev blind vid en explosion 1912 men fortsatte sitt arbete vid AGA. På tjugotalet konstruerade han AGA-spisen, en värmeackumelerande hushållsspis. Foto: TT Kod:194 COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN Bild: PRESSENS BILD

Dalénmuseet i Stenstorp och Ekonomiska museet i Stockholm delar på Näringslivshistoriska priset 2021.

Motiveringen till priset, som delas ut av Centrum för Näringslivshistoria, är att museerna framgångsrikt folkbildat om företagandets och ekonomins roll i samhällets utveckling.

– Vi är fantastiskt glada över det här fina priset, som dessutom kommer precis när vi firar 25-årsjubileum. Intresset för Gustaf Daléns livsverk och berörande levnadsöde är lika engagerande och inspirerande än idag. Den här utmärkelsen sporrar oss i vårt arbete, som till stora delar bedrivs ideellt, säger Mikael Hildingsson, ordförande för Gustaf Dalénsällskapet som driver Dalénmuseet, i ett kommentar.

Han och ansvariga för Ekonomiska museet kan också glädjas av de får dela på 100 000 kronor i prispengar.

Pressmeddelande: Dalénmuseet och Ekonomiska museet tilldelas Näringslivshistoriska priset 2021