CORONARESTRIKTIONERNA

Företagen om de förlängda restriktionerna: ”Självklart oroade”

Bild: TT

Regeringen skjuter upp lättnaderna i pandemirestrektionerna. Beskedet kommer inte som någon överraskning för de många hårt drabbade företagare som kämpar i krisen. ”Idag är vi så nedbantade och slimmade att det egentligen inte gör någon skillnad”, säger Per Virving på Scenteknik AVL.

Regeringen meddelade på onsdagen att lättnaderna för gallerior, gym och restauranger skjuts fram. Det kommer alltså inte att bli tillåtet med servering efter 20.30. Detta ska gälla fram till 3 maj. Redan på tisdagen begärde Folkhälsomyndigheten att regeringen skulle genomföra åtgärder.

– De förlängda restriktionerna? Idag är vi så nedbantade och slimmade att det egentligen inte gör någon skillnad. Det innebär att vi fortsätter med den omställning som vi gjorde förra året som innebär att vi i huvudsak arbetar med streaming, alltså TV-sändningar. Men samtidigt är vi ju inte i närheten av att återanställa personal.

Det säger Per Virving, vd för Scenteknik AVL, som bland annat levererar ljud, ljus och bildlösningar från seminarier, företagskonferenser och olika event. Därmed är han verksam i en bransch som har drabbats hårt av pandemin och som nu går på minsta möjliga sparlåga.

– Har vi tur kan det börja röra på sig i höst om restriktionerna då har släppts något. Kanske kan det bli aktuellt att då göra vad vi kallar de mellanstora jobben. De stora evenemangen räknar vi inte med är igång förrän nästa år. Fortfarande är ju osäkerheten stor. Vi har en kund som flyttade fram ett stort event från oktober förra året till oktober i år men det går inte att börja planera för än, inte med de olika besked som avlöser varandra. Även om vi är vana vid snabba puckar.

– Även om restriktionerna mildras framöver så måste ju människor vilja och våga träffas också. Det vet vi ingenting om ännu, konstaterar Per Virving.

Inte förvånad

Andreas Andersen, vd och koncernchef på Liseberg, är inte förvånad över nyheten.

– Det var väl lite väntat. Vi har varit medvetna om att 11 april var ett datum som krävde att smittläget var bättre än det är just nu.

Planen var att öppna nöjesparken 1 maj i år, men så kommer det alltså inte att bli.

– Vi hade en arbetshypotes om öppning kring 1 maj, en hypotes som vi nu får revidera.

Andreas Andersen är orolig över att öppningen kommer att skjutas fram flera gånger.

– Vi är självklart oroade. Vi har inte haft någon verksamhet sedan december 2019. Ju längre vi skjuter fram en öppning, desto svårare blir det. Vi har en startsträcka på ungefär sex veckor för att öppna så vi skulle behöva besked om öppning så tidigt som möjligt.

Trots pandemin är Lisebergs ekonomi under kontroll i dagsläget.

– Vi har tappat 97 procent av omsättning under 2020. Som tur är, har vi en stark balansräkning. Men det blir tufft om vi inte får öppna igen i år.