DET SVENSKA FÖRETAGSKLIMATET

Grov brottslighet oroar fastighetstoppar – kräver kraftsamling

Polis på plats i Husby i nordvästra Stockholm efter larm om skottlossning. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Fastighetsbolaget efterfrågar en samverkan för att motverka den grova brottsligheten och bidra till större trygghet och ett bättre affärsklimat. ”Kan göra jätteskillnad”, säger företagstoppen Stefan Dahlbo.

Den grova brottsligheten väcker oro hos fastighetsstoppar. Tryggheten för hyresgäster utmanas när centrum blir samlingsplatser för gangsterverksamhet. Det framgick när flera fastighetsbolag samlades på onsdagen i Båstad för en traditionsenlig kapitalmarknadsdag, skriver DI.

– Det här är frågor som riskerar att påverka hela samhällsklimatet, att begränsa samhället, och medföra att människor i vissa områden knappt vågar sig ut, säger Per Johansson vd för Brinova som är fokuserat på bostäder i södra Sverige.

Per Johansson, samt andra företagsledare inom branschen, däribland Stefan Dahlbo, vd för Fabege vidtar flera åtgärder för att skapa en bättre inkludering i området. Allt från belysning kring gångstråken till att anordna cricketträningar på fredagskvällarna. Men samtidigt efterfrågar de större samverkan med kommunen och polisen för att få rätsida på problemet.

– Vårt mantra var att prata MED de som bor i området, inte OM dem. Vi kan göra hur många utredningar som helst, utan att det får effekt. Men gör vi rätt, och gör det tillsammans med kommuner och poliser, kan fastighetsbolagen göra en jätteskillnad, säger Stefan Dahlbo.

Dagens Industri: Fastighetstopparna oroas över den grova brottsligheten – ”ett jätteproblem”