Inga USA-visum för svenska studenter

Amerikanska ambassaden i Stockholm. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Utbildning (TT)

Den som hade planerat att studera i USA i höst ser ut att missa sin chans.

USA:s ambassad har ställt in intervjutider för studentvisum fram till i höst, rapporterar Dagens Nyheter.

Utan en sådan intervju går det inte att få visum för att studera i USA.

Tidigare uppges studenter ha kunnat få "nödtider" strax inpå avfärden. Men det är inget som studenter är prioriterade för längre och vanliga tider ser alltså inte ut att finnas på flera månader framöver.

Den amerikanska ambassaden hävdar att fördröjningen beror på pandemin och dess effekter, såsom begränsad möteskapacitet och färre personer som får vistas i väntrummen.

– Vi har en skyldighet att ta hand om tjänster för amerikanska medborgare först, och just nu har vi en eftersläpning på nästan tre månader gällande sådana fall. Nästa prioritet är immigrantvisum, och sista kategorin är icke-immigrantvisum vilket inkluderar studenter. Så ser situationen tyvärr ut, säger Bill Martin, talesperson för USA:s ambassad i Stockholm, till tidningen.

Enligt Centrala studiestödsnämnden (CSN) befann sig ungefär 15 procent av alla utlandsstuderande svenskar med studiemedel i USA under läsåret 2019–20.

USA:s ambassad har gett studenter rådet att åka till ambassader i andra länder och pröva lyckan, men många tar inte emot studenter från andra länder, skriver DN.