DET SVENSKA FÖRETAGSKLIMATET

Så funkar nya resegarantin – ”Något som vi efterfrågat i många år”

Framöver ska strandade resenärer kunna söka ersättning ur en kollektiv resegarantifond. En välkommen förändring, menar Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag. Bild: Johan Nilsson / TT, Pressbild

En kollektiv fond är ett av huvudnumren när regeringen nu vill göra om resegarantin. Nyheten tas emot med glädje av branschen, som länge påtalat brister i dagens system. ”Vi är glada att regeringen i flera hänseenden har lyssnat på branschens synpunkter”, säger Anna Grönlund, branschchef på Sveriges Bussföretag.

I dag måste varje enskild reseaktör ordna en individuell resegaranti för att kunna ersätta sina resenärer exempelvis i händelse av konkurs. Nu har regeringen tillsatt en lagrådsremiss där ett av de främsta förslagen är att dra ner på de individuella garantierna och i stället inrätta en kollektiv fond som resenärer ska kunna söka ersättning från.

Tanken är att resebolagen ska göra avsättningar till fonden och att de individuella garantierna ska minska i takt med att fonden blir större. På sikt ska fonden också få fler tillämpningsområden.

– Pandemin blottade sårbarheter i systemet. Resor ställdes in och många resenärer fick vänta länge på att få tillbaka sina pengar och en del fick inte några pengar alls. Nu gör vi om systemet i grunden så att det blir mer robust, kostnadseffektivt och motståndskraftigt i kommande kriser, säger civilminister Erik Slottner i en kommentar.

”I stora drag är vi nöjda”

Beskedet har tagits väl emot av resebranschen, som också har fått vara med och komma med synpunkter och förslag under .

– En reformering av resegarantisystemet är något som vi efterfrågat i många år då nuvarande system både är dyrt och har höga trösklar för små och nystartade företag, kommenterar Sveriges Bussföretags branschchef Anna Grönlund, och fortsätter:

– Vi är glada att regeringen i flera hänseenden har lyssnat på branschens synpunkter, särskilt när det kommer till att inte utöka konsumentskyddet förrän den föreslagna fondlösningen finns på plats, modellen för beräkning av avgifterna till fonden och att aktörer som ansluter sig till resegarantisystemet i ett senare skede ska betala en form av startavgift. I stora drag är vi nöjda med förslaget som vi tror långsiktigt är en bättre lösning för branschen.

Regeringens ambition är att den nya resegarantilagen ska träda i kraft med start den 1 april 2026.