DEN SVENSKA SÄKERHETEN
Så ska försvaret snabba på upprustningen
Försvar (TT)
Försvaret måste sänka sina krav för att snabbare få fram vapen och utrustning.
Det anser arméchef Jonny Lindfors.
– I det korta hänseendet, här och nu, handlar det om att bortse från särkrav och dämpa den uppfinnarglädje som finns, säger han.
Svenskt försvar har en historia av att tydligt specificera hur vapen och utrustning ska se ut, och vilka krav som ställs på dem. I bland har det lett till bekymmer.
– Vi har många skrämmande fall där vi har anskaffat materiel som tagits emot av FMV eller Försvarsmakten, och så har det legat till sig i ett par år för att instruktionsboken inte funnits på svenska eller rätt etikett inte suttit på manicken, säger Jonny Lindfors.
Han nämner kroppsskydd och drönare som exempel.
– Det är helt underkänt, så kan man inte göra längre, säger han.
I takt med att omvärldsläget försämrats och försvaret snabbt behöver rustas, så har synen börjat att ändras.
– I projekt som ligger långt bort i tiden, där vi är i utvecklingsprojekt, ska vi behålla vår ingenjörskonst och fortsätta att utveckla. För vi är faktiskt bäst i världen på många områden, säger Lindfors.
Slopar krav på färg
Men när det ska gå snabbt kan svenska särkrav tvingas stryka på foten. Det kan handla om saker som färg på ammunition eller svenska etiketter. När 50 stridsfordon som skänkts till Ukraina skulle återanskaffas köpte svenska försvaret enligt nederländsk konfiguration, med tankesättet att ”duger det till holländska soldater så duger det till svenska”. Sverige, Storbritannien och Tyskland köper också samma sorts bandvagn, vilket kortar tiderna.
– Det är en omfattande förändring, och det rör stora materielsystem, säger Lindfors.
Ibland kan industrin hjälpa till, som när Bofors märkte att både Finland och Sverige skulle köpa liknande artilleriammunition. Företaget lade fram ett förslag: Om båda länderna var överens om att köpa med samma färg och märkning så kunde både tid och kostnad kapas.
”Tillräckligt bra”
Jonny Lindfors ser inga större risker med förhållningssättet.
– Vi vinner hastighet, vi vinner likhet, vi vinner logistikkedjor som är likadana i Europa. Vi vinner förhoppningsvis även kostnader på att inte göra om.
Helen Widin, chef för marknad och inköp vid FMV, säger att Sverige delvis måste släppa på kraven för att snabbare få fram viss materiel, exempelvis drönare ”som kanske inte kommer tillbaka”.
– Jag tror att vi behöver börja tänka lite mer så: Vad är tillräckligt bra i stället för att ha den här perfekta lösningen på alla problem, säger hon.
Gustav Sjöholm/TT